FAQ

Veelgestelde vragen

Op vrijwel alle daken kunnen zonnepanelen worden geplaatst. De exacte opbrengst hangt af van de ligging van het dak en de hellingshoek. Met onze eenvoudige dakcheck berekenen wij meteen of uw dak in aanmerking komt. Contacteer ons voor uw dakcheck

Jazeker, een optimizer zorgt ervoor dat energieverlies door schaduw in een deel van het totale systeem wordt beperkt, waardoor de rest optimaal kan produceren. Hou er wel rekening mee dat schaduw zorgt voor minder energieopbrengst.

Als de helling tussen de 20 en 55 graden is en de zonnepanelen staan gericht van Zuid-West naar Zuid-Oost, dan is het rendement het hoogste. Andere hoeken en plaatsingen geven minder opbrengst. Hoe meer er wordt afgeweken van dit optimale punt, des te groter de daling in opbrengst. Een paneel dat geplaatst wordt met een hellingshoek van 30 graden, gericht op oost of west levert nog steeds zo’n 80% op.

Ja, dat is mogelijk. We geven u graag advies hoe u dit het beste aanpakt.

Wij bieden een garantie van 20 jaar op onze zonnepanelen. Hoewel het rendement in de loop der jaren afneemt, levert een paneel na 25 jaar nog steeds 80% van het vermogen. Voor de omvormer bieden we een garantie van 10 jaar.

Dit gaat vanzelf, daar hoeft u niets voor te doen. Als uw zonnepanelen voldoende vermogen hebben, zullen ze overdag meer energie produceren dan er wordt geconsumeerd. In dat geval draait uw meter dus achteruit gedurende de dag, en vooruit ’s nachts. Het verschil wordt door uw energiebedrijf verrekend.

Momenteel leveren Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen meer dan 250 Wp op. Als een paneel met 250 Wp 1,65 vierkante meter bedekt, produceert het jaarlijks ongeveer 225 kWh energie. Wenst u meer informatie? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Ook op een bewolkte of regenachtige dag leveren zonnepanelen energie op. Daglicht is genoeg om energie op te wekken.

Onze zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Door de panelen schuin te plaatsen, spoelt het meeste vuil bij de eerste regenbui weg. Wel adviseren wij u om de panelen jaarlijks schoon te maken met kalkvrij water. Een nette installatie levert een hogere opbrengst van 4% – 6% op. U kan ervoor kiezen om deze door ons te laten onderhouden. Voor meer informatie, contacteer ons via de contactpagina.

Ja, de opgewekte energie wordt door middel van een omvormer, welke aan het stopcontact is gekoppeld, op maat gemaakt voor de apparaten binnenshuis. Als de zon niet schijnt hoeft u zich geen zorgen te maken over een stroomuitval, omdat de omvormer het resterende wat u in zonnige periodes had opgewekt terugstuurt naar het elektriciteitsnet. Op dagen met minder zon kunt u deze energie weer gebruiken. Technisch gezien noem je dit Salderen. U merkt er dus niets van, alleen maar in uw portemonnee.

Zonnepanelen zetten licht om in elektrische energie. Hoe meer licht, hoe meer energie. De panelen genereren gelijkstroom, terwijl de meeste apparaten in huis werken op wisselstroom. De omvormer transformeert de gelijkstroom afkomstig van de panelen naar wisselstroom die in huis gebruikt kan worden en/of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

De groepenkast staat in voor het verdelen van opgenomen en geproduceerde elektriciteit tussen de thuisapparatuur en het elektriciteitsnet. Een belangrijk deel van deze energie wordt binnen het huishouden gebruikt, terwijl het overige wordt teruggegeven aan het netwerk. Dit gebeurt met behulp van een kWh-meter met teruggaveregistratie, waarmee je kunt nagaan hoeveel energie je aan het net hebt teruggegeven.

Er is geen toestemming of vergunning nodig om zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Voor het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen die onder monumentenzorg, dient echter wel een vergunning aangevraagd te worden bij het gemeentelijk bureau voor monumentenzorg.

Ja! Iedere particulier die zonnepanelen op zijn woning heeft laten installeren is in principe een ondernemer voor de BTW, wanneer de energie ook aan het net wordt geleverd. De BTW op aanschaf en montage van de zonnepanelen kan daarom door de particuliere BTW-ondernemer worden teruggevraagd bij de Belastingdienst. In plaats daarvan moet de BTW over de verstrekking van energie aan het net betaald worden. Op deze website vindt u meer informatie over BTW en zonnepanelen, waarop gelet moet worden en hoe de BTW teruggevraagd kan worden.

De visie van
Collabo Green Energy

Zonne-energie en de techniek eromheen blijven zich ontwikkelen en dus is het belangrijk dat wij dat ook doen. We volgen de nieuwste innovaties en regelgeving op de voet en blijven investeren in onze kennis. Zo kunnen we onze klanten een toekomstbestendig systeem garanderen

Wij werken samen met

Bij Collabo Green Energy werken we samen met toonaangevende leveranciers in de sector, zoals Enphase, Growatt, SolarEdge en Van der Valk Solar Systems, om de beste kwaliteit en technologie te garanderen voor onze zonnepanelen, laadpalen en thuisbatterijen. Deze samenwerkingen stellen ons in staat om onze klanten hoogwaardige en betrouwbare energieoplossingen te bieden.